∼
SNADNÁ A ZDRAVÁ DOBROTA!
∼
Toto rizoto je mé oblíbené, dělám ho když už nevím co by a taky proto, že mám doma vždy potřebné ingredience. Bazalku si pěstuji, mozzarela je součástí ledničky, rajčata, ty když nemám čerstvé, tak mám vždy alespoň ty sušené (těch mám od přítelovi mámy doma hafo, jsou nakládané v provensálských bylinkách a jsou delikátní), olivy se u mně taky najdou, či už zelené, nebo černé. No a lněné a konopné semínka, ty mám snad v bezedné nádobě. Takže, toto rizoto si dělám takzvaně po svým, někdy s obměnami, ALE výsledek je vždy zaručený – výtečný a chutná mně, přítelovi i návštěvám :)
*
TIP: Quinou de sehnat hravě. Já ji kupuji v DM drogerii, ale také ji samozřejmě mají v obchodech se zdravou výživou nebo i ve větším Tescu. V tomto receptu používám quinou červenou, protože se mi krásně hodí k bílé rýži.
*
PRO 4 OSOBY / PŘÍPRAVA cca 30 MIN.
INGREDIENCE
1 šálek rýže arborio
1 malý šálek červené quinoi
1 cibule
500 ml zeleninového vývaru
2 mozzarela
6 cherry rajčátek
obyč olivový olej
černé olivy
provensálské bylinky
lněná semínka
himalájská sůl
mletý pepř
chilli
čerstvá bazalka
POSTUP
Na jemno nakrájenou cibulku osmahneme na rozpáleném oleji dozlatova, přidáme propláchnutou rýži a chvíli restujeme (cca 3 minuty). Podlijeme částí zeleninového vývaru. Vývar průběžně za stálého míchaní doléváme – vždy dolijeme jen tolik, aby byla rýže zakrytá. Vaříme za stálého míchání cca 20 minut (až je rýže měkká). Pár minut před dovařením přidáme na jemno nakrájený cherry rajčata, mozzarelu, olivy, zasypeme provensálskými bylinkami, osolíme, opepříme, přidáme štipku chilli. A necháme ještě pár minut po dovaření dojít pod pokličkou. Stranou si podle návodu na obalu připravíme červenou quinou, kterou zamísíme do hotového rizota. Ozdobíme bazalkou a rozdrcenými lněnými semínky.
Přeji dobrou chuť!