MOULES MARINIERES / SLÁVKY NA BÍLÉM VÍNĚ

VTS musle

TROCHU STŘEDOMOŘÍ U MNĚ DOMA! 

Slávky jsem poprvé ochutnala ve Francii, kde jsem byla na 4-měsíční stáži ze střední školy. A tehdy se to stalo, zamilovala jsem se do nich. Pokaždé, když se ocitnu u moře, si je nenechám ujít. Nedávno jsem se ale odhodlala koupit čerstvé slávky i u nás. Bylo mi jasné, že to nebude úplně ono, ale řekla jsem si, proč to nezkusit? Zkusila jsem a pochutnala si, tak bych se ráda o tento zážitek podělila.

*

TIP: Slávky se dají sehnat například v Rybě, nebo taky Marku. Já jsem je objednala přes internet. Je to skvělý, za chvíli Vám je přivezou až domů, za dobrou cenu a očištěné. Před vařením je stačilo jenom umýt. Jinak, co se týče nejvhodnější doby konzumace slávek, tak ta se uvádí od začátku září do ledna.

*

PRO 2 OSOBY / PŘÍPRAVA cca 15 MIN.


INGREDIENCE

1 kg čerstvých slávek

2 dcl bílého vína

2 dcl vody

5 lžic obyč. olivového oleje

3 šalotky

2 hrsti čerstvé petrželky

mořská sůl


POSTUP

Slávky důkladně očistíme a vícekrát omyjeme v studený vodě. Do hrnce vlijeme olej, přidáme na jemno nakrájené šalotky, zalijeme vínem, vodou, přidáme čerstvou na drobno nakrájenou petrželku a osolíme. Až se voda začne vařit, vložíme slávky, promícháme a vaříme cca 5 minut na mírném ohni pod pokličkou (vaříme jenom do doby, až se otevřou, ne déle, byly by totiž gumové až nepoživatelné, neotevřené slávky nekonzumujeme). Podáváme v hlubokém talíři s trochou vývaru, ve kterém se vařili a s bagetou, kterou si ve vývaru namáčíme.

Dobré chutnání!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *