∼
NESKUTEČNĚ DOBRÝ OBĚD ČI VEČEŘE!
∼
Sušený bobkový list od babičky krásně voněl na celou kuchyň. Dostala jsem naň chuť, ale ne zas v podobě polévky prosím. Beru proto do rukou kuchařku Jamieho (Olivera) a inspiruji se jeho Dauphinoisem. Z přílohy se stává hlavní chod.
*
TIP: Tofu kupuji nejčastěji v Albertu, protože to mám pod barákem, ale jinak ho seženete už skoro v každých větších potravinách a samozřejmě vždy v obchodě se zdravou výživou.
*
PRO 4 – 6 OSOB / PŘÍPRAVA cca 50 MIN.
INGREDIENCE
1 kg brambor
1 větší červená cibule
2 stroužky česneku
2 dcl vody
půlka muškátového oříšku
obyčejný olivový olej
350 ml sójové smetany
4 menší bobkové listy
200 g čerstvého špenátu
80 g parmazánu
200 g tofu
himalájská sůl
mletý pepř
POSTUP
Troubu rozehřejeme na 220°C. Brambory omyjeme a neoloupané je nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme rovněž na jemné plátky. Vše vložíme do zapékací mísy (nebo na plech) a přidáme tofu nakrájené na malé kostičky, špenát, který jsme si nechali bokem zvadnout v kastrůlku s horkou vodou, nastrouhaný muškátový oříšek, rozdrcený česnek, nastrouhaný parmazán, smetanu, 2dl horké vody a zakápneme trošičkou olivového oleje, osolíme, opepříme. Promícháme a nakonec přidáme bobkové listy (ty vždy vložím pod brambory, aby na povrchu neshořeli). Mísu zakryjeme alobalem a vložíme do trouby na 10 minut. Pak odstraníme alobal a brambory ještě posypeme vrstvou jemně nastrouhaného parmazánu a pečeme 25 až 30 min.
Dobrou chuť! :)