CUKETOVÉ KOŠÍČKY Z ŽITNÉ MOUKY

baskets

CUKETA TROCHU JINAK – V KOŠÍČKU

Stalo se to v jedno obyčejné pracovní dopoledne. Kolegyně mi přinesla překvapení z její zahrádky, dvě nádherné cukety. Hned byl můj den o něco zajímavější, v hlavě se mi totiž začali rodit nápady, co z ní udělám. Těstoviny, rizoto, zapékaná cuketa? Hmmm, trochu nuda! Co takhle využit formičky a udělat košíčky na způsob francouzského kiše? Ano, jdu do toho! :)

*

TIP: Bílou mouku nepoužívám, v tomto receptu jí nahrazuji žitnou. Žito totiž obsahuje nejvyšší podíl aminokyseliny lysinu ze všech obilnin. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin E, železo a několik druhů minerálů. A žito má v sobě řadu látek podporujících ochranu proti srdečním a cévním chorobám. Žito má také vyšší obsah vlákniny, čili žitná mouka je pro člověka a jeho trávení příznivější. 

*

PRO 4 OSOBY / PŘÍPRAVA cca 30 MIN. (+ 60 + 15 MIN. NECHAT TĚSTO ODLEŽET V LEDNIČCE)


INGREDIENCE

TĚSTO

300 g žitné mouky

6 lžic olivového oleje

mořská sůl

100 ml studené vody

CUKETOVÁ NÁPLŇ

1 velkou cuketu 

1 dcl smetany na vaření

80 g sýru gorgonzola

muškátový oříšek

3 stroužky česneku

1 vejce


POSTUP

Těsto

Mouku osolíme, přidáme olej, vodu a zamísíme v hladké těsto, které pak dáme do lednice na hodinku odležet (klidně tam může zůstat i přes noc).

Cuketová náplň

Zatím, co těsto odpočívá v lednici, si na hrubo nastrouháme cuketu. Do hrnce nalijeme asi dvě lžíce olivového oleje, přidáme cuketu, mírně osolíme, chvíli podusíme. Následně přidáme na kostičky nakrájenou gorgonzolu a smetanu a dusíme cca 3 minuty (až se sýr neroztaví). Odstavíme a do směsi přidáme přelisovaný česnek a nastrouhaný muškátový oříšek, popřípadě dochutíme solí. Po mírném vychlazení přidáme jedno celé vajíčko, důkladně zamícháme.

Odležené těsto vyválíme na plát cca 4 až 5 mm silný a podle velikosti formiček odkrojíme potřebné množství těsta, kterým vyložíme formičky. Formičky dáme znovu zchladit do lednice (asi na 15 minut) a pak je plníme cuketovou směsí až po povrch. Dáme péct na plech do 200°C rozpálené trouby na 15 až 20 minut (podle velikosti formiček.. já mám průměr formiček 7,5 cm a peču je 17 minut :).

Po upečení vyklopíme na talíř a s úsměvem tyto roztomilé košíčky servírujeme.

Přeji dobrou chuť!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *