ČERVENÁ ČOČKA S BAGETKOU

 VTD cocka

MOJE LEHKÁ VEČEŘE! 

„Luštěniny!“ Slyším ze všech stran.. Tak jsem je tedy ráda pustila do mého jídelníčku. V tomto případě konkrétně červenou čočku, která obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a hlavně NENADÝMÁ (prodává se loupaná, tak je lépe stravitelná). Tento recept, původně na čočkovou pomazánku, mám od mámy mého přítele. Udělala jsem jenom pár drobných změn a je z ní teplý hlavní chod, moje oblíbená večeře.

*

TIP: Červenou čočku vařím taky ráda proto, že se na rozdíl od hnědé nemusí namáčet a i přesto se uvaří rychle. Třešničkou na dortu je, že mému oku lahodí její krásná oranžová barva, nebo po uvaření na kaši žlutá. A ještě mám na jazyku jedno moudro :) o bazalce. Nemusíte s ní šetřit, podporuje trávení (mimo jiné) a i tepelným zpracováváním si uchovává léčivé schopnosti.

*

PRO 4 OSOBY / PŘÍPRAVA cca 25 MIN.


INGREDIENCE

200 g červené čočky

6 lžic obyčejného olivového oleje

1 cibule

3 stroužky česneku

1 středně velká mrkev

1 citrón (kůra, šťáva)

4 rajčata

čerstvá bazalka

himalájská sůl

chilli

kurkuma


POSTUP

Čočku několikrát důkladně propláchneme. Na hrubém struhadle nastrouháme mrkev. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme. Do hrnce vlijeme olej, přidáme cibuli, česnek (2 stroužky), mrkev, nastrouhanou citrónovou kůru z půlky citronu a vše restujeme. Pak přidáme čočku a znova chvíli restujeme. Nakonec přidáme 0,5 l horké vody a vaříme za občasného míchání cca 15 až 20 minut (voda by se měla vyvařit). Po dovaření dochutíme solí, přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, na drobno nakrájenou bazalku, citrónovou šťávu, popřípadě ještě i citrónovou kůru (já mám ráda, když je tam ten citron cítit, takže na dochucení přidávám ještě citrónovou kůru z druhé polky citronu), přelisovaný česnek (1 stroužek), chilli a kurkumu. Promícháme a podávame teplé s opečenou celozrnnou bagetou nebo chlebíkem.

NOTE: Jestli chcete dosáhnout víc krémové konzistence, přidejte na závěr pár kapek panenského olivového oleje. 

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *