∼
KOPROFKA PO MÉM!
∼
Ano, i jako u mnoha jiných mých receptu, i v tomto naleznete alespoň jednu ingredienci z babiččiny zahrádky. Tentokrát je to kopr :)
*
TIP: Co se týče kopru, tak ten mimo jiné podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti. Jeho semena obsahují vitamíny C, A, vápník, fosfor. A například koprový čaj působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání a díky svým močopudným vlastnostem je doporučován na ledvinová onemocnění. U jáhlová mouky bych jenom ráda podotkla, že je bezlepková, obsahuje vlákninu, a že jáhly jsou dobrý zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku a vitamínů skupiny B.
*
PRO 6 OSOB / PŘÍPRAVA cca 40 MIN.
INGREDIENCE
50 g másla
60 g jáhlové mouky
1 litr zeleninového vývaru (nebo vody)
200 ml rýžové smetany
hrst kopru
jablečný ocet
mořská sůl
mletý pepř
třtinový cukr
POSTUP
Máslo rozpustíme, stáhneme oheň, přidáme mouku a připravíme jíšku, kterou tak dvě minutky mícháme. Pak do jíšky postupně přidáváme vývar a vše pečlivě promícháváme drátěnou metličkou, abychom neměli v omáčce hrudky. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a pak vaříme pod pokličkou na mírném ohni 30 minut. Do omáčky následně přidáme smetanu a zlehka povaříme asi 2 minuty. Stáhneme z ohně a přidáme hrst na jemno nasekaného kopru (pak už nevaříme). Omáčku nakonec dochutíme octem a cukrem tak, aby byla sladko-kyselá, ale pozor, tato chuť by neměla přebít chuť smetany a především kopru. 2 lžíce octa a 5 lžiček cukru by mělo být akorát, resp. stačí pak doladit kapkou octa nebo lžičkou cukru navíc, jak má kdo rád. A JE TO :)
Já koprovku podávám s batátem, který na drobné kostky nakrájený (i se slupkou) povařím ve slané vodě asi 10 min.
Nechte si chutnat!