GRATINOVANÉ BRAMBORY S TOFU A ŠPENÁTEM

brambor

 

NESKUTEČNĚ DOBRÝ OBĚD ČI VEČEŘE!

Sušený bobkový list od babičky krásně voněl na celou kuchyň. Dostala jsem naň chuť, ale ne zas v podobě polévky prosím. Beru proto do rukou kuchařku Jamieho (Olivera) a inspiruji se jeho Dauphinoisem. Z přílohy se stává hlavní chod.

*

TIP: Tofu kupuji nejčastěji v Albertu, protože to mám pod barákem, ale jinak ho seženete už skoro v každých větších potravinách a samozřejmě vždy v obchodě se zdravou výživou.

*

PRO 4 – 6 OSOB / PŘÍPRAVA cca 50 MIN.


INGREDIENCE

1 kg brambor

1 větší červená cibule

2 stroužky česneku

2 dcl vody

půlka muškátového oříšku 

obyčejný olivový olej

350 ml sójové smetany 

4 menší bobkové listy 

200 g čerstvého špenátu

80 g parmazánu

200 g tofu

himalájská sůl

mletý pepř


POSTUP

Troubu rozehřejeme na 220°C. Brambory omyjeme a neoloupané je nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme rovněž na jemné plátky. Vše vložíme do zapékací mísy (nebo na plech) a přidáme tofu nakrájené na malé kostičky, špenát, který jsme si nechali bokem zvadnout v kastrůlku s horkou vodou, nastrouhaný muškátový oříšek, rozdrcený česnek, nastrouhaný parmazán, smetanu, 2dl horké vody a zakápneme trošičkou olivového oleje, osolíme, opepříme. Promícháme a nakonec přidáme bobkové listy (ty vždy vložím pod brambory, aby na povrchu neshořeli). Mísu zakryjeme alobalem a vložíme do trouby na 10 minut. Pak odstraníme alobal a brambory ještě posypeme vrstvou jemně nastrouhaného parmazánu a pečeme 25 až 30 min.

Dobrou chuť! :)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *