∼
JEDNODUŠE RAJČE!
∼
Když se vás babička chystá příjemně překvapit a potěšit tým, že vám dá tři kila nádherných rajčat z její zahrádky, ale nic netušíc, že vám už stejnou radost udělal brácha, tak začnete rychle, ale s úsměvem, uvažovat co s nimi.
*
TIP: Tuto polévku podávám nejčastěji se zakysanou smetanou, občas pro změnu do ní přidám na malé kostičky nakrájenou mozzarelu nebo jí posypu hoblinkami parmazánu.
*
PRO 4 OSOBY / PŘÍPRAVA cca 20 MIN.
INGREDIENCE
1,5 kg čerstvých rajčat
1 čerstvá chilli paprička
4 stroužky česneku
3 dcl vody
1 větší červená cibule
obyčejný a extra panenský olivový olej
4 polévkové lžíce balsamikového octa
za hrst čerstvé bazalky
mletý pepř
himalájská sůl
1 zakysaná smetana
POSTUP
Troubu rozehřejeme na 220°C. Rajčata rozčtvrtíme, uložíme na plech, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme rozdrcený česnek, rozpůlenou chilli papričku zbavenou semínek a vložíme na 15 minut do trouby. Nakrájenou cibulku osmahneme v hrnci na oleji, stíšíme žár a přidáme balzamikový ocet (pozor, jestli jej přelijeme do moc horkého oleje, tak vyprskne, takže opatrně) a ještě chvilku opékáme. Stranou necháme přijít k varu vodu. Do hrnce k cibulce přidáme směs z plechu a 3 dcl horké vody. Přidáme bazalku (pár lístků si necháme na ozdobu) a rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme a se zakysanou smetanou, pár lístky bazalky a pár kapkami panenského olivového oleje servírujeme.
Přeji vám dobré chutnání! :)