∼
CUKETA TROCHU JINAK – V KOŠÍČKU!
∼
Stalo se to v jedno obyčejné pracovní dopoledne. Kolegyně mi přinesla překvapení z její zahrádky, dvě nádherné cukety. Hned byl můj den o něco zajímavější, v hlavě se mi totiž začali rodit nápady, co z ní udělám. Těstoviny, rizoto, zapékaná cuketa? Hmmm, trochu nuda! Co takhle využit formičky a udělat košíčky na způsob francouzského kiše? Ano, jdu do toho! :)
*
TIP: Bílou mouku nepoužívám, v tomto receptu jí nahrazuji žitnou. Žito totiž obsahuje nejvyšší podíl aminokyseliny lysinu ze všech obilnin. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin E, železo a několik druhů minerálů. A žito má v sobě řadu látek podporujících ochranu proti srdečním a cévním chorobám. Žito má také vyšší obsah vlákniny, čili žitná mouka je pro člověka a jeho trávení příznivější.
*
PRO 4 OSOBY / PŘÍPRAVA cca 30 MIN. (+ 60 + 15 MIN. NECHAT TĚSTO ODLEŽET V LEDNIČCE)
INGREDIENCE
TĚSTO
300 g žitné mouky
6 lžic olivového oleje
mořská sůl
100 ml studené vody
CUKETOVÁ NÁPLŇ
1 velkou cuketu
1 dcl smetany na vaření
80 g sýru gorgonzola
muškátový oříšek
3 stroužky česneku
1 vejce
POSTUP
Těsto
Mouku osolíme, přidáme olej, vodu a zamísíme v hladké těsto, které pak dáme do lednice na hodinku odležet (klidně tam může zůstat i přes noc).
Cuketová náplň
Zatím, co těsto odpočívá v lednici, si na hrubo nastrouháme cuketu. Do hrnce nalijeme asi dvě lžíce olivového oleje, přidáme cuketu, mírně osolíme, chvíli podusíme. Následně přidáme na kostičky nakrájenou gorgonzolu a smetanu a dusíme cca 3 minuty (až se sýr neroztaví). Odstavíme a do směsi přidáme přelisovaný česnek a nastrouhaný muškátový oříšek, popřípadě dochutíme solí. Po mírném vychlazení přidáme jedno celé vajíčko, důkladně zamícháme.
Odležené těsto vyválíme na plát cca 4 až 5 mm silný a podle velikosti formiček odkrojíme potřebné množství těsta, kterým vyložíme formičky. Formičky dáme znovu zchladit do lednice (asi na 15 minut) a pak je plníme cuketovou směsí až po povrch. Dáme péct na plech do 200°C rozpálené trouby na 15 až 20 minut (podle velikosti formiček.. já mám průměr formiček 7,5 cm a peču je 17 minut :).
Po upečení vyklopíme na talíř a s úsměvem tyto roztomilé košíčky servírujeme.
Přeji dobrou chuť!